Profile Picture

Is it possible to export CC3 character with bones connected, so I can animate?

Posted By NinjaMouse Last Year
You don't have permission to rate!

Is it possible to export CC3 character with bones connected, so I can...

Author
Message
NinjaMouse
NinjaMouse
Posted Last Year
View Quick Profile
Senior Member

Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Week
Posts: 26, Visits: 189
Hello,

When I export a CC3 character for Blender, the bones are not connected, so I can't use IK animation.  Can I export with a properly connected armature somehow?
unit23
unit23
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Year
Posts: 115, Visits: 377
NinjaMouse (6/25/2020)
Hello,

When I export a CC3 character for Blender, the bones are not connected, so I can't use IK animation.  Can I export with a properly connected armature somehow?

I do not work with Blender, but it gets support from Epic Games, and there are many tutorials on YouTube, and there is a free Blender AddOn https://blendermarket.com/products/blender-for-unreal-engine

LEGENDS of EPICA
NinjaMouse
NinjaMouse
Posted Last Year
View Quick Profile
Senior Member

Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Week
Posts: 26, Visits: 189
Turns out that when you export a Game-Base character to Blender, the bones are misaligned (the Standard export works ok).  The RL tech support wasn't really able to fix it--only partially by using Blender's Import settings to "force" some of the bones to correct, but not all.  I think RL needs to look at that, since as you say, Blender is getting more and more important!  I bet it would be an easy fix, since the standard character exports correctly.
luke (RL)
luke (RL)
Posted Last Year
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)

Group: Power Developer
Last Active: 2 Weeks Ago
Posts: 168, Visits: 4.3K
Hi, NinijaMouse
Which version are you are using? I use 2.81a and seems okay.
https://forum.reallusion.com/uploads/images/65eaead7-6d4e-475c-938a-59aa.jpg
NinjaMouse
NinjaMouse
Posted Last Year
View Quick Profile
Senior Member

Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Week
Posts: 26, Visits: 189
I'm using 2.83.  Let me see if I can find 2.81, and try it.  Thanks for this response!  I've been banging my head against a wall!
NinjaMouse
NinjaMouse
Posted Last Year
View Quick Profile
Senior Member

Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Week
Posts: 26, Visits: 189
luke (RL) (7/9/2020)
Hi, NinijaMouse
Which version are you are using? I use 2.81a and seems okay.

I tried it with 2.81a and got the same bad results.  Would you be kind enough to post a screenshot of both the export (from CC3) settings, and the import (to Blender) settings you used?  I must be doing something wrong in the import/export process, and I want to try your exact settings.  Thanks for your help.  We will solve this!   This is what I get.....

https://forum.reallusion.com/uploads/images/6e35d6ea-1f55-4511-92f2-6dfd.jpg
Edited
Last Year by NinjaMouse
4u2ges
4u2ges
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 2 days ago
Posts: 3.6K, Visits: 13.4K
I do not normally convert to Game Base, but I probably will for certain tasks, as it indeed provides a clean bones structure. Just had a change to quickly look at it.
Suppose you do not have iClone. But if I send a Game Base converted character to iClone first and then export from there, it comes in clean into Blender.
Which means, there is indeed a bug in CC...

https://forum.reallusion.com/uploads/images/e56a0453-c613-4f43-baab-74a7.jpg


Meantime, you may also try to set bones orientation to Automatic in Blender Import


https://forum.reallusion.com/uploads/images/533b2e64-702e-4bac-a566-b3a8.jpg

The result is a little weird for secondary bones, but the primary bones are imported with correct orientation.

https://forum.reallusion.com/uploads/images/dab94646-51a8-42c4-8527-b3fd.jpg




Edited
Last Year by 4u2ges
luke (RL)
luke (RL)
Posted Last Year
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)Veteran Member (900 reputation)

Group: Power Developer
Last Active: 2 Weeks Ago
Posts: 168, Visits: 4.3K
NinjaMouse (7/10/2020)

I tried it with 2.81a and got the same bad results.  Would you be kind enough to post a screenshot of both the export (from CC3) settings, and the import (to Blender) settings you used?  I must be doing something wrong in the import/export process, and I want to try your exact settings.  Thanks for your help.  We will solve this!   This is what I get.....


here you go


4u2ges
4u2ges
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)Distinguished Member (13.1K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 2 days ago
Posts: 3.6K, Visits: 13.4K
Sorry Luke, it does not work.

On the video you are using Dec 23.2019 developers edition, which was eventually released as a patch on Dec 24: CC v3.21
We are using the current CC v3.22 released on Feb 22.2020 and bones are twisted on export.
In this release there is even a new message popup appears with Export about inability to return exported Game Base character back to CC

In the video I did cut out the long animation loading into Blender first time. The second time I disabled animation and enabled Automatic Bones Orientation (which I mentioned as a temporary workaround above).







NinjaMouse
NinjaMouse
Posted Last Year
View Quick Profile
Senior Member

Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)Senior Member (345 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Week
Posts: 26, Visits: 189
Thanks so much to 4u2ges, for spotting the issue and taking the time to help, and to Luke for sticking with it.  Now that RL is aware of the specific nature of the bug (in 3.22 but not 3.21), it should be an easy fix.  I will wait patiently for the upcoming release, which I assume will fix the problem.  Thanks again, folks!



Reading This Topic