Profile Picture

Banding caused by soft shadows - how can it be resolved?

Posted By yancowles Last Week
You don't have permission to rate!

Banding caused by soft shadows - how can it be resolved?

Author
Message
yancowles
yancowles
Posted Last Week
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Week
Posts: 124, Visits: 1.1K
Hi all,
I've got an issue on my renders which can be seen in the attached image (if you enlarge it), to wit, the grey colour of the panel is showing rather nasty banding that makes it look like corrugated cardboard.
I know it's being caused by the soft shadow setting but if you turn this off then nasty artifacts appear on characters hairlines and such like. This could be an option for some shots but not many in my project.
I've also tried different render settings, high quality shadows, different sized shadow maps and whilst these do help they don't solve the issue and can massively increase the render times in the case of HQS.
Any suggestions?

thanks,https://forum.reallusion.com/uploads/images/77b03b98-119f-448c-88c4-580e.png
Yan
raxel_67
raxel_67
Posted Last Week
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (701 reputation)Veteran Member (701 reputation)Veteran Member (701 reputation)Veteran Member (701 reputation)Veteran Member (701 reputation)Veteran Member (701 reputation)Veteran Member (701 reputation)Veteran Member (701 reputation)Veteran Member (701 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 2 days ago
Posts: 368, Visits: 1.5K
There seems to be a square with Little opacity on top of those buttons, have you tried removing it?
yancowles
yancowles
Posted Last Week
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)Veteran Member (789 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Week
Posts: 124, Visits: 1.1K
Er, yes, that's a perspex cover.
I don't think it's got anything to do with the banding.
4u2ges
4u2ges
Posted Last Week
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Today @ 2:41 AM
Posts: 603, Visits: 3.4K
This is a bug. I could not overcome it either, other than setting object not to receive the shadow. Probably needs to be entered into FT tracker.

https://forum.reallusion.com/FindPost355346.aspx




Peter (RL)
Peter (RL)
Posted 4 days ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (38.5K reputation)Distinguished Member (38.5K reputation)Distinguished Member (38.5K reputation)Distinguished Member (38.5K reputation)Distinguished Member (38.5K reputation)Distinguished Member (38.5K reputation)Distinguished Member (38.5K reputation)Distinguished Member (38.5K reputation)Distinguished Member (38.5K reputation)

Group: Administrators
Last Active: 6 hours ago
Posts: 14.0K, Visits: 21.5K
yancowles (7/11/2018)
Hi all,
I've got an issue on my renders which can be seen in the attached image (if you enlarge it), to wit, the grey colour of the panel is showing rather nasty banding that makes it look like corrugated cardboard.
I know it's being caused by the soft shadow setting but if you turn this off then nasty artifacts appear on characters hairlines and such like. This could be an option for some shots but not many in my project.
I've also tried different render settings, high quality shadows, different sized shadow maps and whilst these do help they don't solve the issue and can massively increase the render times in the case of HQS.
Any suggestions?

thanks,https://forum.reallusion.com/uploads/images/77b03b98-119f-448c-88c4-580e.png
Yan


Hi Yan,

Can you send us a download link for your project so we can check the issue. You can use cloud services like Dropbox, Google Drive, OneDrive etc to generate a download link.

You can then send it to Support referencing this post or send me a PM with the link.

Thanks.


                                                                

Peter
Forum Administrator

www.reallusion.com


urbanlamb
urbanlamb
Posted 4 days ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (2.7K reputation)Distinguished Member (2.7K reputation)Distinguished Member (2.7K reputation)Distinguished Member (2.7K reputation)Distinguished Member (2.7K reputation)Distinguished Member (2.7K reputation)Distinguished Member (2.7K reputation)Distinguished Member (2.7K reputation)Distinguished Member (2.7K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 hours ago
Posts: 1.1K, Visits: 3.3K
this kinda looks like there is a height map of some sort underneath being interpreted.. if so delete any normal/bump/height (grey or blue maps) and see if that removes the problem.  Dunno though just a guess but this is probably what i would try first i would check me bump maps.  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"You have brains in your head. You have feet in your shoes. You can steer yourself in any direction you choose. You're on your own, and you know what you know. And you are the guy who'll decide where to go."
                                                                                                                                                                                                                                                                                     Dr. Seuss

Edited
4 days ago by urbanlamb
animagic
animagic
Posted 3 days ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (15.0K reputation)Distinguished Member (15.0K reputation)Distinguished Member (15.0K reputation)Distinguished Member (15.0K reputation)Distinguished Member (15.0K reputation)Distinguished Member (15.0K reputation)Distinguished Member (15.0K reputation)Distinguished Member (15.0K reputation)Distinguished Member (15.0K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 hours ago
Posts: 9.9K, Visits: 16.9K
I also have found banding being a real problem recently and one of the remedies I use is adding noise to the Diffuse map and/or the Bump/Normal map. There also seems to be interference when you have two layers of opacity.


https://forum.reallusion.com/uploads/images/1a09220f-ab50-42ac-ad1a-33ec.pnghttps://forum.reallusion.com/Uploads/Images/d14339d0-cd32-4b35-88f9-40a0.png


Kelleytoons
Kelleytoons
Posted 3 days ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (11.1K reputation)Distinguished Member (11.1K reputation)Distinguished Member (11.1K reputation)Distinguished Member (11.1K reputation)Distinguished Member (11.1K reputation)Distinguished Member (11.1K reputation)Distinguished Member (11.1K reputation)Distinguished Member (11.1K reputation)Distinguished Member (11.1K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 16 minutes ago
Posts: 3.9K, Visits: 7.6K
As Lamb says, bump is what I'd suspect -- if there are bump maps they need to be no more than around 12 or so (they will come in MUCH higher, like at 100, which is way too much).



Alienware Aurora R7, Win 10, i7-8700k, 4.7GHz CPU, 32GB RAM, GTX Titan XP (12GB), Samsung 960 Pro 2TB M-2 SSD, TB+ Disk space
Mike "ex-genius" Kelley
illusionLAB
illusionLAB
Posted 3 days ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 5 hours ago
Posts: 215, Visits: 2.5K
I use DaVinci Resolve for colour correction/editing/audio - there are a ton of useful OFX plugins (not so many in the free version), one of which is 'debanding' (which is available in the free version).  Like all good things it's best used in moderation ;-)

https://forum.reallusion.com/uploads/images/1c63184f-062a-4bc4-b0f2-eb99.png
sonic7
sonic7
Posted 3 days ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)Distinguished Member (2.1K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 4 hours ago
Posts: 569, Visits: 6.1K
Just so I can *understand* what's being spoken of here, I take it that Yan is speaking of this?:
(exaggerated)

https://forum.reallusion.com/uploads/images/c600f59d-5643-495d-b61b-ec36.png

And Mark has shown DaVinci Resolve's correction of this?
(exaggerated)

https://forum.reallusion.com/uploads/images/a2a0f94c-5c5b-42c2-a1e8-8750.png

If I'm understanding this correctly?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Please be patient with me ..... I don't always 'get it' the first time around (sometimes not even the 2nd time Sad  - yikes ... )
Acer E15 Laptop AMD Dual-Core A9-9410 -Turbo to 3.5 GHz, 8 GB DDR4 RAM, AMD Radeon R5 M430 2GB Dedicated VRAM.
iClone 7.21, 3DXchange 7.22 Pro, Character Creator 2.3, popVideo 3.01, Fusion9 free edition, Movie Studio Platinum 15 Suite




Reading This Topic