Profile Picture

Seams on Custom Normal Maps

Posted By lorenzi_khan 5 Years Ago
You don't have permission to rate!
Author
Message
lorenzi_khan
lorenzi_khan
Posted 5 Years Ago
View Quick Profile
Senior Member

Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 4 Years Ago
Posts: 5, Visits: 77
Hey everyone,

So I have gone and modeled my High poly Mesh in Zbrush and then exported that to substance painter to Bake my normal Maps. In substance painter as you can see there is no errors or visible seams

https://forum.reallusion.com/uploads/images/80002d82-5d21-4211-9675-2bef.jpg

However, once I render out my Normal map and bring it back into Character Creator I am getting visible seams. Ive tried various edge dilation distances in Substance painter to no avail. 

https://forum.reallusion.com/uploads/images/86085f0b-78c9-41fe-bfe2-7788.jpg
https://forum.reallusion.com/uploads/images/7d6366c2-4b9b-4d52-9a35-6bec.jpg

I have also noticed that in this video that is on the Reallusion Youtube page, the artist is experiencing the same issue but does not draw attention to it
https://www.youtube.com/watch?v=XoLmfigSffM

https://forum.reallusion.com/uploads/images/7a7e6f84-4c79-464a-85a1-da72.jpg

So does anyone have any idea about how to fix this issue? I have tried a few different baking methods, but I believe the issue might lie in the Normals of the low poly CC3 mesh itself.

Any feedback or suggestions would be greatly appreciated.

Thanks guys!

Walvince
Walvince
Posted 5 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)Distinguished Member (1.3K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Month
Posts: 99, Visits: 969
I had the same problem and the only way I was able to fix this was to add a gradient on the body diffuse texture in Photoshop, where the seams appeared. I had to test multiple times in order to obtain a correct transition between arms, neck and body.
I guess that's not the best method but for me it was sufficient.
Edited
5 Years Ago by Walvince
Peter (RL)
Peter (RL)
Posted 5 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)

Group: Administrators
Last Active: Yesterday
Posts: 22.8K, Visits: 35.9K
Thank you for the feedback. We are checking this issue now and will update again when more is known.

                                                                

Peter
Forum Administrator

www.reallusion.com


lorenzi_khan
lorenzi_khan
Posted 5 Years Ago
View Quick Profile
Senior Member

Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 4 Years Ago
Posts: 5, Visits: 77
very  much appreciated thank you!
Peter (RL)
Peter (RL)
Posted 5 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)

Group: Administrators
Last Active: Yesterday
Posts: 22.8K, Visits: 35.9K
UPDATE:

Please can you try selecting the Arm or Body Normal map and then put a check in the "Flip Normal Y" box (see below). Does this help?

https://forum.reallusion.com/uploads/images/fb1bd7bc-ee64-4adf-8f9e-9e6c.png


                                                                

Peter
Forum Administrator

www.reallusion.com


lorenzi_khan
lorenzi_khan
Posted 5 Years Ago
View Quick Profile
Senior Member

Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 4 Years Ago
Posts: 5, Visits: 77
no it makes it worse when you flip one or the other to try and match it. You can visually see that the arm normals are facing the wrong direction if you flip them. 
Peter (RL)
Peter (RL)
Posted 5 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)Distinguished Member (118.4K reputation)

Group: Administrators
Last Active: Yesterday
Posts: 22.8K, Visits: 35.9K
lorenzi_khan (8/1/2019)
no it makes it worse when you flip one or the other to try and match it. You can visually see that the arm normals are facing the wrong direction if you flip them. 


Thank you for confirming. 

The dev team are checking this issue but do remember to also post issues you find in the Feedback Tracker. This gets the issue logged and you can keep a check on the status of the issue there.


                                                                

Peter
Forum Administrator

www.reallusion.com


lorenzi_khan
lorenzi_khan
Posted 5 Years Ago
View Quick Profile
Senior Member

Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)Senior Member (288 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 4 Years Ago
Posts: 5, Visits: 77
The solution was enabling UDIM tiles when importing it into Substance Painter.
Edited
5 Years Ago by lorenzi_khan
bmw7891
bmw7891
Posted 2 Years Ago
View Quick Profile
New Member

New Member (8 reputation)New Member (8 reputation)New Member (8 reputation)New Member (8 reputation)New Member (8 reputation)New Member (8 reputation)New Member (8 reputation)New Member (8 reputation)New Member (8 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 2 Years Ago
Posts: 2, Visits: 14
Any update on this? I'm a new user of CC4 and Substance Painter workflow and I am having this problem.



Reading This Topic