OFFICIAL 3DXchange 7.4 Issues Thread


https://forum.reallusion.com/Topic364300.aspx
Print Topic | Close Window

By Peter (RL) - 11 Months Ago
3DXchange 7.4 has now been released. Please refer to the first post in this thread for instructions on how to report any issues you may find in version 7.4
By hj - 10 Months Ago
Hello
since he last update.
I i want to modify the animation most time 3DXchange crashed total

https://forum.reallusion.com/uploads/images/e46f00e7-803e-410d-9163-cc71.jpg

hans jörgen
By Dr. Nemesis - Last Year
SO I'm not sure if this is a bug yet, or if it's something I'm doing wrong.
None of my Daz Genesis 3 characters are auto loading the Daz profiles on import. I tried a mixamo model, that works fine. But yeah, 7.2, and now 7.21 have given me a lot trouble with Daz characters and now it seems to be getting worse.
So I can characterize the skeleton manually, and quickly using the profile, but then that doesn't seem to cover facial or material import presets. I'm getting pretty tired of all this so before I go back to 3dXchange 7.0 (where all this just works), Is anyone else having this problem?
How can I get 3Dxchange to assign the face shapes to visemes automatically when it bypasses that on import?
By Peter (RL) - 5 Months Ago
OlanderDA (6/20/2019)
Ongoing long term issue in 3DExchange 7.4.2515.1 (any of the 7.4 versions this has been the case)
Windows 10 (latest updates and nVidia Drivers)...iClone 7.41.2551.1 has been very stable and has not had any issues so far (we use it for animations only). Very reluctant to update...likely will not.

Issue 5698  (Posted on February 3, 2019)
modify the animation most time 3DXchange crashed total
Reallusion....
Any update on this at all? This is a really bad bug...and it has been assigned now for some time.When clicking the Modify Button of an animation 3DExchange 7.4 crashes every time. I can usually find work arounds but in this case there is none....except don't click Modify.Please Fix/Solve This! It has been far too long!

Note: 7.4 also fixed the bone transform issues with DAZ Genesis Models (also others too) so we are kind of stuck with it. Also don't see the previous version available using Reallusion Hub and Download Button from account.
There was also a note somewhere that the latest iClone7 needs this version as well.ThanksDon/Olander


UPDATE:

The development team have found the cause of this issue and plan to fix via an update. Unfortunately, I don't have a release date for the update but it is in the works.
By rbritt - 10 Months Ago
Hello, Updated to 7.4.  Problem: Click to open and program opens for 5 seconds then closes!! (All other RL products work ok.)  Details have been placed on Feedback Tracker. Any solutions?
Cheers




System: OS Windows 10, 16MB RAM, Processor Core i7-4790 CPU @ 3.60GHz, DirectX 12, GPU NVIDIA GeForce GTX 1060  6GB
By ccl_51 - 5 Months Ago
When I import any DAZ gen3 or 8 character into 3DXchange7 it will load fine and display. When I try to export or click "Apply to iClone" the program is busy for a while and then crashes. There is no error message, it just disappears.
GPU is RTX2080 with latest driver 26.21.14.3086
DAZ 4.11.0.383 Pro 64-bit
3DXchange 7.4.2515.1

I tried unmorphed default figures, with and without animations and using various FBX versions. I have tried to follow the online manual to the letter, but 3DXchange crashes each time.
I posted this in another forum (by mistake. Sorry) Now here in the issues thread.
By Peter (RL) - 9 Months Ago
Hi...

Can you send us the FBX that you are having problems importing so we can take a look at it? If the FBX is large you can use services like Dropbox, Onedrive, Google Drive etc. to make a download link available to us.

If you don't want to post it publically, please send the download link to me via private message. Thanks.
By justaviking - Last Year
Peter (RL) (4/12/2018)
justaviking (4/12/2018)

I ask this from time-to-time...  Do we now need to re-report all our unresovled issues against the new version?  (Or do we only need to do that after a major release, such as when v8 comes out?)


If the issue is already in the Feedback Tracker then you don't need to report it again. If it was only posted on the forum and is not fixed in 7.21 then please post it again or just provide a link back to the original report.


Okay, thanks.

Back when 7.0 was released, it was recommended we re-post our unresolved 6.0 FT issues in the 7.0 section of FT.  I think the "Mirror prop" was a specific example.  Maybe that guidance was "just to be sure," but as you can tell it rubbed me the wrong way.  Not only would be extra work for your users, it dilutes the votes.  If a bunch of people voted on the 6.0 version of the issue, but only a few vote for the 7.0 version, it might be misinterpreted as waning interest, when really it is a result of people having already cast a precious vote when it was first reported.

Ideally, I think it would be nice for a Reallusion intern to move unresolved (but still relevant) issues forward to the new version, especially after a major release.

I will try to trust that unresolved issues reported against 6.0 are not being forgotten.
By rbritt - 10 Months Ago
Thanks Rampa. Tried your suggestion. Problem remains. Also tried previous version of 3DXchange-problem remains. Also tried previous NVidia drivers without success.  All other RL programs ok. I just submitted a support request so I will see what happens. 
Regards
By wires - Last Year
The Grid is present, your Bear is standing on it, just as the Truck in the shot below is standing on it when viewed from the Front.

https://forum.reallusion.com/uploads/images/226a690e-0e73-4580-bb7d-a2bd.png


https://forum.reallusion.com/uploads/images/aa43e5af-bed0-46d9-a007-e99f.png


By dpage - 9 Months Ago
I'm PM you a link. 
Thanks
Dan
By wires - Last Year
Any idea when the full version update will be available for download from the user account?

This is what I'm getting in my account:
https://forum.reallusion.com/uploads/images/331076b6-ee82-4502-9750-2b6a.png

Also is the DAZ pack shown the latest version?

The main problem with all of these downloads is that, as opposed to just about every other vendor, the file name does not contain the version name.
By feelingood - 10 Months Ago
Hi,
to report unresolved issues with but 3DXchange 7 Pipeline. The original ticket TicketID : 136585 - 5/19/2018
3DXchange 7 Pipeline still keep crashing with NVIDIAcard GeForce GTX 1050Ti.
Windows 8.1,64bit, 20GB RAM, Intel Core i7- 4790 CPU @ 3.60GHz

NVIDIAcard driver is Disabled = 3DXchange P works.
NVIDIA card driver is Enabled =3DXchange P Doesn't work.

Pavel

By rbritt - 10 Months Ago
I just found the culprit. I just uninstalled a recent program installation and 3dxchange now functions correctly. The program's name is Duet. This software provides an interface between ipad and PC and is used primarily for drawing. There was obviously a conflict with graphics.

Anyway problem solved.
Thanks 
By 4u2ges - Last Year
Yes, right. That is how the grid in Orthogonal would be viewed for profile and front regardless of camera height - a straight line because it is not a true 3D view (unlike isometric).

But I may understand what dogged2003 meant. He probably wants a new feature.
Like in Blender. If you do 5 (orthogonal/isometric switch) and then 1 or 3 on keypad, the auxiliary, auto scale-able grid is applied to view-port (even if floor grid is turned OFF).
This helps a lot while tweaking/aligning objects. But that's Blender.

I am on the other hand still waiting for Orthogonal camera view in iClone. Justavikings FT issue since 2 years ago is still Active
https://www.reallusion.com/FeedBackTracker/Issue/Multiple-viewports-to-aid-in-positioning-items-3-orthographic-1-free-form/1/ortho

By dpage - 9 Months Ago
Hey Peter, 
I was able to track down my issue to a single hand gesture, from an old Marketplace purchase (from 2014) that no longer exists. It was 22 animated hand gestures I believe, and it is no longer on the store, and doesn't seem to show up on the DRM checks. I rebuilt the animation, and eliminated that pack from my content files, and was able to get it out.
By Peter (RL) - Last Year
wires (4/13/2018)
Any idea when the full version update will be available for download from the user account?

This is what I'm getting in my account:
https://forum.reallusion.com/uploads/images/331076b6-ee82-4502-9750-2b6a.png

Also is the DAZ pack shown the latest version?

The main problem with all of these downloads is that, as opposed to just about every other vendor, the file name does not contain the version name.


As this was a relatively minor update for 3DXchange 7, the full version remains at 7.2. It will likely not be updated until 7.3.

For the Daz Genesis Extensions, version 4 is the latest. The version number is included in the filename for this zip file.
By justaviking - Last Year
Peter (RL) (4/12/2018)

3DXchange 7.21 adds new enhancements and also comes with a number of important fixes.


Such as...???

64-Bit?
Substances?
User interface from this decade?



ADDED...
Finally found the 3DXchange page:  https://www.reallusion.com/iclone/pipeline.html#3DX-update
It lists fixes, but no new enhancements.
By tbseo - Last Year
I downloaded the trial for iclone and 3dxchange yesterday and was considering buying it until I tried to start 3dxchange and found it just pops up and vanishes immediately.  Then I remembered that was the reason I didn't buy either program 2 years ago when I tried them.  I've never been able to get any version of  3dxchange to run on my computer.  I have Windows 10 with a GTX 970.  My only interest is in using iclone for vr animations. I haven't gotten around to looking at all the new features in iclone 7 but I'm guessing it still has no stereoscopic 360 cameras so without 3dxchange it's useless to me.

Is there a fix for the issue I'm having?
By Peter (RL) - 6 Months Ago
Hi Don... I will try to check the status of this issue and will update again when I know more.
By dpage - 9 Months Ago
I am having a fun new problem trying to import a FBX. 
It is a boned and skinned character, with textures. 50k triangles, and a single UV.

I have made sure to set the Realitime Texture size to 4096, since that is the size of the largest accompanying, but not embedded texture. Everytime I try and import the FBX, it either hangs on "Converting real-time texture size..." for about a minute, and crash closes 3DX7 with no error or message, or I receive this message.
 
I have opened the FBX in Maya, and re-exported it in both FBX version 2014/15 and 2016, but recieve the same crash or error.  Could it be that it is looking for embedded textures that are not present, and fatally crashing?

By richard666 - Last Year
So here i am again with more problems.  I seem to spend more time resolving or should i say trying to resolve problems with Reallusion products than i do actually earning a living.  something has to give here but lkie an addict i carry on but time is running out, bills have to be paid!!

So whats the issue today...........3DX Change 7 which was not exactly cheap for doing not much more than before!! 

Try to bring assets in from Sketchfab ... only achieved one assty in, all others rejected by 3DX Change.

Try to bring in assets from CGTrader , took a week to work out workarounds,  facecounts too high etc!!!! FFS

Try to bring in 2018 models from Sketchup , no only allows 2015 models!! WTF

Please are we the only firm having problems with 3DX Change????????

We have to eat, and to eat we have to work and we are getting nowhere with the time we spend on constant problems and issues. i think i am going insane with this and one of the guys here already has!
By Peter (RL) - Last Year
justaviking (4/12/2018)


ADDED...
Finally found the 3DXchange page:  https://www.reallusion.com/iclone/pipeline.html#3DX-update
It lists fixes, but no new enhancements.


The new enhancements relate to Daz Genesis characters when imported into 3DXchange 7.21. You can find details HERE.
By OlanderDA - 6 Months Ago
Ongoing long term issue in 3DExchange 7.4.2515.1 (any of the 7.4 versions this has been the case)
Windows 10 (latest updates and nVidia Drivers)...iClone 7.41.2551.1 has been very stable and has not had any issues so far (we use it for animations only). Very reluctant to update...likely will not.

Issue 5698  (Posted on February 3, 2019)
modify the animation most time 3DXchange crashed total
Reallusion....
Any update on this at all? This is a really bad bug...and it has been assigned now for some time.When clicking the Modify Button of an animation 3DExchange 7.4 crashes every time. I can usually find work arounds but in this case there is none....except don't click Modify.Please Fix/Solve This! It has been far too long!

Note: 7.4 also fixed the bone transform issues with DAZ Genesis Models (also others too) so we are kind of stuck with it. Also don't see the previous version available using Reallusion Hub and Download Button from account.
There was also a note somewhere that the latest iClone7 needs this version as well.ThanksDon/Olander
By Peter (RL) - Last Year
tbseo (6/16/2018)
I downloaded the trial for iclone and 3dxchange yesterday and was considering buying it until I tried to start 3dxchange and found it just pops up and vanishes immediately.  Then I remembered that was the reason I didn't buy either program 2 years ago when I tried them.  I've never been able to get any version of  3dxchange to run on my computer.  I have Windows 10 with a GTX 970.  My only interest is in using iclone for vr animations. I haven't gotten around to looking at all the new features in iclone 7 but I'm guessing it still has no stereoscopic 360 cameras so without 3dxchange it's useless to me.

Is there a fix for the issue I'm having?


Sorry to hear you are having problems. This is unusual as 3DXchange is not a particularly demanding program to run.

Please first try updating your graphics drivers and ensure you have the latest available. Please see the link below to check.

If your computer has switchable graphics, please do ensure you are running 3DXchange 7 with the more powerful Nvidia graphics card. Do not choose the Intel graphics option. You can normally do this by right clicking the 3DXchange 7 desktop icon and choosing "Run With Graphics Processor".

Please also run Windows Update to ensure your system is fully updated.

In Windows 10 go to Start > Settings > Update & Security > Windows Update and then "Check For Update".

Now try right clicking the 3DXchange 7 desktop icon and choose "Run As Administrator" and see if this allows it to run.

If you still have problems after checking the above, please can you send your dxdiag.txt file to Support using the link below so they can check your system for any problems.

https://www.reallusion.com/CustomerSupport/UserEx/QForm.html

a) Type "dxdiag.exe" in the Search box and click "dxdiag.exe run command" from the search list.
b) It will then check your system for a while, after finishing, click "save all information"
c) Save "DxDiag.txt". and send this to us as an attachment.

Thank you.
By OlanderDA - 6 Months Ago
Thanks Peter
There is a similar button in iClone7 that does similar things even though it is not 'exactly' the same. So continuing into iClone7.4 from 3DExchange7.4 make adjustments and animation naming then send back to 3DExchange.
So this has not been a show stopper but just an irritation. Smile

Motion Modifier Button and Window
https://forum.reallusion.com/uploads/images/3051c608-89e6-4f9f-a9d7-5725.png
By Peter (RL) - Last Year
Hi Richard,

Sorry to hear you are having problems with 3DXchange 7.

Can you give us some examples of the models that you are having problems getting 3DXchange to open so we can test them. 

Regarding Sketchup models, you are correct that 3DXchange can only open models in the 2015 format, but that shouldn't really be a problem as most models from the Trimble Warehouse can be downloaded in 2015 format. And for your own Sketchup models you can choose to save in 2015 format as well as the latest 2018 format.
By Peter (RL) - Last Year
Dear 3DXchange 7 Users,

It's that time again when we have another new 3DXchange 7 update and need your continued assistance to help us track down any remaining bugs, glitches or other annoying issues.

3DXchange 7.4 comes with some important fixes and enhancements.

Important: If you do find any bugs, issues or glitches in the 7.4 update, please can you report them first in the Feedback Tracker. Then feel free to discuss the issues in this thread. However do make use of the Feedback Tracker first to log the issue.

As always it will help us greatly if we can keep all outstanding issue discussion in the one place (this thread). This will help the development team keep track of any problems.

Please do try to provide your full system specifications and a detailed description of the problem when reporting issues. If you can provide steps so we can try and reproduce the problem this will be even better. If the issue has been previously reported, please post a link back to the original report.

Many Thanks. Smile    
By ALLIEKATBLUE - Last Year
Not really a bug just can't figure out the work flow.  Trying to import some cute Genesis 3 and Genesis 8 animations into iclone 7 but not successful.  I had imported many Genesis 2 animations with no problem.  When I get to 3dxchange, something goes wrong at the motion retargeting process.  After converting to non standard and selecting the Daz4Genesis presets, the circle stays red and I can't go any farther.  Is there a different work flow for bringing in a BVH for Genesis 3 and 8?
https://forum.reallusion.com/uploads/images/bd815dcf-010d-4dd0-bfab-1374.png
By Peter (RL) - 10 Months Ago
Hi Dan

Sorry to hear you are having problems exporting.

As the error message indicates, there appears to be DRM protected content somewhere in your project.

You mention that your MotionPlus is made up of Motion Puppet clips only. Have you possibly customised Motion Puppet to add additional animation clips? If so one of these may be DRM protected.

Also to eliminate the character as being the problem, are you able to export the CC character on its own from 3DXchange/Character Creator without any problems or does this still show an error?
By dogged2003 - Last Year
Friends! I gave a link to the documentation! It says that the grid should be! There is even an example!
https://forum.reallusion.com/uploads/images/c383fc99-fc48-445e-8e13-6cfe.jpg

 This is a bug !!!

By Firepro - 11 Months Ago
Improved UI would be much appreciated.
By Peter (RL) - Last Year
justaviking (4/12/2018)

I ask this from time-to-time...  Do we now need to re-report all our unresovled issues against the new version?  (Or do we only need to do that after a major release, such as when v8 comes out?)


If the issue is already in the Feedback Tracker then you don't need to report it again. If it was only posted on the forum and is not fixed in 7.21 then please post it again or just provide a link back to the original report.
By Rampa - 10 Months Ago
rbritt (2/4/2019)
Hello, Updated to 7.4.  Problem: Click to open and program opens for 5 seconds then closes!! (All other RL products work ok.)  Details have been placed on Feedback Tracker. Any solutions?
Cheers
System: OS Windows 10, 16MB RAM, Processor Core i7-4790 CPU @ 3.60GHz, DirectX 12, GPU NVIDIA GeForce GTX 1060  6GB

Update your graphics card drivers.
Try running 3DX maximized, following these instructions
https://www.computerhope.com/tips/tip201.htm

Try adjusting your Windows display scaling. 100% works best for 3DX, but you can probably be a bit bigger. 200%, or more, seems to cause issue as your experiencing.
By dogged2003 - Last Year
There is no grid in Orthogonal mode in face and profile.
I do as written in the documentation:

Make sure the grid is On (Shortcut: Ctrl + G).
Go to the View >> Camera Projection menu and select the Orthogonal command to change the camera view to Orthogonal mode (Shortcut: Ctrl + Q).

Note
You may optionally adjust the density of the grid lines via the Preference panel (Shortcut: Ctrl + P).

Press the F or A, S keys to switch the camera to a front or side views of the character. The front view is suitable for adjusting the hands, and the side views are useful for modifying the head, spines and legs.
https://forum.reallusion.com/uploads/images/db8f0552-30ec-48da-8b1d-561f.jpg

P.S. I don't see new topic: 
       OFFICIAL 3DXchange 7.23 Issues Thread 

By Peter (RL) - 11 Months Ago
Hi aftamat4ik

Please try following the two tutorials below. These explain the process of getting characters and animations into Unreal. If you follow the steps shown carefully you should not have any problems.

iClone 7.2 Tutorial - iClone 7 to Unreal 4 Part 1: Scene & Character Import
By hj - 10 Months Ago
hello
The update 7.45
3DXchnage does not import the face bones properly. you can not move anything in the face. The same figure Gnenesis 2 in CC3 it ok. CC3 imports the facial bones correctly. I cant import a Genesis Charcter with 3DXchnage properly

https://forum.reallusion.com/uploads/images/4fe33fff-c05f-4fc9-90de-22d7.jpg

Hans Jörgen
By justaviking - Last Year
Okie dokie.
Wouldn't hurt to include the 3DXchange enhancements on the 3DXchange page.


I ask this from time-to-time...  Do we now need to re-report all our unresovled issues against the new version?  (Or do we only need to do that after a major release, such as when v8 comes out?)
By dpage - 10 Months Ago
Hey RL Team,

I'm having a massive problem exporting a custom made MotionPlus (made in IC 7.41.2525), on a character made in CC Pipeline 3.03.



The clip is only made from a few motion puppet clips, and then custom keyframed anims, custom VO and Viseme. There is no trial or DRM iClone only anims or assets in it.

I've tried to export this character, with it's anim, from 3DXchange 7 Pipeline, it flags the animation in red text in the Perform Editor, and when I try to export an FBX, it says I need to purchase an export License, but lists nothing. Sometimes it even insists that I need to buy the Export License for my custom character.



Trying another route : Exporting from Iclone says my custom character is not yet available on the asset store, which of course it isn't.
.
Even adding the .iMotionPlus files as an anim in Character Creator 3 Pipeline doesn't work.
https://forum.reallusion.com/uploads/images/e511fbf8-2b08-481e-8bd0-dbe8.jpg

I'm part of the development team on a game, and suddenly can't export custom anims out of iclone, something I've happily been doing for years?

Can Anybody give me a clue how to fix this?

Dan
By tbseo - Last Year
I managed to get it working with a fix in another thread somewhere.  I have my computer hooked up to a 55 inch 4k tv.  Usually there's no big issues with scaling but all the Reallusion programs (character creator, clone....) are a little messed up for me. Tiny buttons and tools or text that goes behind another pannel etc.  No settings will fix this on either my computer or television. 
Apparently 3dxchanges complete failure to run at all was something to do with this issue. 
THE FIX
     I clicked on the icon for 3dxchange and went to compatibility, "Change high DPI settings" and checked Override high DPI scaling behavior.
In the dropdown below I changed it to "System (enhanced)"

3dxchange now runs and any abnormalities in the other Reallusion programs seem to be fixed when I repeated the process with them.



Hope this helps someone else.
By MBNieko - 11 Months Ago
I get distorted morphs after exporting iClone avatar via 3DXchange. tried to open in 3DSXax and Unity with the same results, tried changing export settings, changing animations and fixing rig in CC3, nothing worked, it seams that face is moved a bit back when morph is applied. If I disable morphs everything looks ok (but no facial expressions). if I export from iClone directly to Unity3D this problem disappears, but there are others (like animation is not transferable)
https://forum.reallusion.com/uploads/images/c1e23b3b-eb8d-4e7b-a4f7-478c.png