Profile Picture

CC screws (distorts hairs)

Posted By Makumba666 Last Year
You don't have permission to rate!
Author
Message
Makumba666
Makumba666
Posted Last Year
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 Weeks Ago
Posts: 64, Visits: 533
Hi all,
I import daz hairs in CC and they look great:
https://forum.reallusion.com/uploads/images/e8e95f4d-a751-4bfb-8960-ee9c.jpg
Then I add the hairs to content library, create new figure, add recently saved hairs and I get this:
https://forum.reallusion.com/uploads/images/b7517dfd-1475-46fa-b881-9c38.jpg
As you clearly can see hairs are screwed. Is there any way to prevent this?
Edited
Last Year by Makumba666
Kelleytoons
Kelleytoons
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 49 minutes ago
Posts: 6.8K, Visits: 14.1K
If you mean the ends of the wisps as they hang down over the shoulders -- this is a weighting issue and you really should be using physics maps on those anyway (assuming you are going to animate her).  Learn about creating those maps and that should solve that problem.

(And if you tell me exactly what Daz hair that is I might be able to help you with the maps).



Alienware Aurora R7, Win 10, i7-8700k, 4.7GHz CPU, 32GB RAM, GTX Titan XP (12GB), Samsung 960 Pro 2TB M-2 SSD, TB+ Disk space
Mike "ex-genius" Kelley
Edited
Last Year by Kelleytoons
Makumba666
Makumba666
Posted Last Year
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 Weeks Ago
Posts: 64, Visits: 533
UPDATE: I carried out small experiment - used polygon reduction on the model before I added it to library. All the same. It seems something terrible happens when CC saves content to library. I never had problem with another type of content, but hairs are definitely screwed. It may not matter if you are creating some average looking stuff, but for photo-realistic game it is unacceptable.
Makumba666
Makumba666
Posted Last Year
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 Weeks Ago
Posts: 64, Visits: 533
Kelleytoons,
No I mean broken line. Look near right eye. 
Kelleytoons
Kelleytoons
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 49 minutes ago
Posts: 6.8K, Visits: 14.1K
No, that's probably just the hair going through the head -- again, weight maps would solve.

Tell me the hair and let me look at it.



Alienware Aurora R7, Win 10, i7-8700k, 4.7GHz CPU, 32GB RAM, GTX Titan XP (12GB), Samsung 960 Pro 2TB M-2 SSD, TB+ Disk space
Mike "ex-genius" Kelley
Makumba666
Makumba666
Posted Last Year
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 Weeks Ago
Posts: 64, Visits: 533
Kelleytoons,
I doubt it is weight map problem. The same broken line again, this time back side:
https://forum.reallusion.com/uploads/images/48251f11-5746-4a7e-b864-ea4b.jpg
As you can see back is distorted too. Broken lines again. 
I tried to apply wigths, but all the same. By the way, now I checked and all imported daz hairs have broken lines. For example:
https://forum.reallusion.com/uploads/images/ccc316c4-fa6a-473f-92f8-8076.jpg
Even some standard CC hairs have the same damned broken lines inside. May be CC can not properly save strip meshes or whatever it is, it is CC.
Scyra
Scyra
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)Distinguished Member (1.0K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Yesterday
Posts: 220, Visits: 2.4K
Something for you to try...import the hair as an Accessory and save it to your library, then turn the Accessory into Hair with Transfer Skin Weights any time you want to use it. It's worth a try.



CC3 & Daz Tricks | CC3 to Unity workflow

Makumba666
Makumba666
Posted Last Year
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 Weeks Ago
Posts: 64, Visits: 533
UPDATE: Another experiment. Smile This time I opened new document, zeroed all morph sliders and applied daz morph slider... and it works like a charm. I think you were right. 
Any idea how can I make hairs work correctly with other heads?

P.S. One way I already know - weight painting. But is there easier way? One thing that I hate above everything in 3D is painting weights. Smile
Edited
Last Year by Makumba666
Kelleytoons
Kelleytoons
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)Distinguished Member (21.8K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 49 minutes ago
Posts: 6.8K, Visits: 14.1K
How are you importing the hair?  You should be doing it on a BASE Gen figure (just the standard one, with no character applied).

Then the hair will correctly fit any and all characters (with some slight movements/fitting depending on the character).  If you import Daz hair that has been applied to a character with morphs on it it will only look right on that particular character.



Alienware Aurora R7, Win 10, i7-8700k, 4.7GHz CPU, 32GB RAM, GTX Titan XP (12GB), Samsung 960 Pro 2TB M-2 SSD, TB+ Disk space
Mike "ex-genius" Kelley
Makumba666
Makumba666
Posted Last Year
View Quick Profile
Veteran Member

Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)Veteran Member (811 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 Weeks Ago
Posts: 64, Visits: 533
I am usually importing it with custom morph. Probably that's the reason.
I will try import it with base gen figure after dinner. Hope it will work.



Reading This Topic