Profile Picture

Changing MORPH sliders on props do not cause the Iray Preview window to update

Posted By justaviking Last Year
Rated 5 stars based on 1 vote.

Changing MORPH sliders on props do not cause the Iray Preview window...

Author
Message
justaviking
justaviking
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Yesterday
Posts: 7.9K, Visits: 24.7K
Issue #6249:  Morph Animator changes do not update in the Iray Preview window

https://www.reallusion.com/FeedBackTracker/Issue/Morph-Animator-changes-do-not-update-in-the-Iray-Preview-window

Steps to duplicate this issues:
1) Add a prop with "Morphs" to your scene
2) Do an Iray PREVIEW
3) Move the prop, or change its color, etc., and the Preview image will update
4) Open the "Morph Animator" panel... CHANGE A MORPH VALUE... the Iray Preview window will not update

Additionally:
5) After changing a morph, do a change (such as moving a prop) that will cause the Preview window to re-render
6) The morphed mesh will still be unchanged

WORKAROUND:
To see the newly morphed mesh, you need to CLOSE AND RE-OPEN the Iray Preview window.

DESIRED RESULT:
Changing Morph target values should cause the Iray Preview to refresh and update


P.S.
This was first noticed in iClone 7.6, and then duplicated again in 7.61.




iClone 7... Character Creator... Substance Designer/Painter... Blender... Audacity...
Desktop (homebuilt) - Windows 7, i7-3770k CPU, GTX 1080 GPU (8GB), 16GB RAM, Asus P8Z77-V Pro motherboard, 500 GB SSD, terabytes of disk space, dual  monitors.
Laptop - Windows 10, MSI GS63VR STEALTH-252, 16GB RAM, GTX 1060 (6GB), 256GB SSD and 1TB HDD

sonic7
sonic7
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 1 hour ago
Posts: 1.5K, Visits: 16.6K

@Dennis - Yes, I can confirm that the "Iray Preview" FAILS TO UPDATE when changing a morph value. The only difference for me is that *IF* I then move the *actual morphed prop itself* (as opposed to any other random prop), then I DO *evoke an update*. Otherwise, as you say, it's necessary to close off the "Iray Preview" and re-launch it again to see the updated shape. So, yes, definitely "Morph Animator changes do not update in the Iray Preview window" .....


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Please be patient with me ..... I don't always 'get it' the first time 'round - not even the 2nd time! Sad  - yikes! ... 
MSI GT72VR Laptop, i7 7700HQ 4-Core 3.8 GHz 16GB RAM; Nvidia 1070, 8GB Vram iClone-7.71  3DXChange Pro  CC-3 CT-8  HeadShot  Brekel Pro-Body Mocap  Popcorn FX  PopVideo  iRAY  Kinect V2  Vegas Pro 16  Mixcraft 8.1 Pro

justaviking
justaviking
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Yesterday
Posts: 7.9K, Visits: 24.7K
@Sonic7,

a) Thank you for the confirmation
b) There was in interesting detail that made our "move the prop" steps different.  My morphed item was a sub-prop, and I was moving the parent.  I hadn't thought about that nuance, so it's great you added your comment here.  I'll add that comment to the Issue.



iClone 7... Character Creator... Substance Designer/Painter... Blender... Audacity...
Desktop (homebuilt) - Windows 7, i7-3770k CPU, GTX 1080 GPU (8GB), 16GB RAM, Asus P8Z77-V Pro motherboard, 500 GB SSD, terabytes of disk space, dual  monitors.
Laptop - Windows 10, MSI GS63VR STEALTH-252, 16GB RAM, GTX 1060 (6GB), 256GB SSD and 1TB HDD

sonic7
sonic7
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)Distinguished Member (7.6K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 1 hour ago
Posts: 1.5K, Visits: 16.6K

My 'prop' used to test your method was the 'Bouncing Ball' - so it was a very simplified test ... I got to thinking "what would be the easist work-a-round until this was fixed, since *moving* the prop might upset a scene". So I followed the "prop move" with an "undo" command which seems to work OK - not that it's a great work-a-round. lol ......

Edit: Just discovered that this 'work-a-round' (>move morphed object >click 'undo'), ONLY works once you exit off the 'Morph Animator' panel. If you don't, then even moving the object won't 'invoke' a refreshed update.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Please be patient with me ..... I don't always 'get it' the first time 'round - not even the 2nd time! Sad  - yikes! ... 
MSI GT72VR Laptop, i7 7700HQ 4-Core 3.8 GHz 16GB RAM; Nvidia 1070, 8GB Vram iClone-7.71  3DXChange Pro  CC-3 CT-8  HeadShot  Brekel Pro-Body Mocap  Popcorn FX  PopVideo  iRAY  Kinect V2  Vegas Pro 16  Mixcraft 8.1 Pro

Edited
Last Year by sonic7
justaviking
justaviking
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Yesterday
Posts: 7.9K, Visits: 24.7K
Thta's interesting.
Of course, once the Morph sliders trigger an update to the mesh for Iray (thus causing the Preview window to update) then all these other variations should be resolved too.



iClone 7... Character Creator... Substance Designer/Painter... Blender... Audacity...
Desktop (homebuilt) - Windows 7, i7-3770k CPU, GTX 1080 GPU (8GB), 16GB RAM, Asus P8Z77-V Pro motherboard, 500 GB SSD, terabytes of disk space, dual  monitors.
Laptop - Windows 10, MSI GS63VR STEALTH-252, 16GB RAM, GTX 1060 (6GB), 256GB SSD and 1TB HDD

4u2ges
4u2ges
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (6.3K reputation)Distinguished Member (6.3K reputation)Distinguished Member (6.3K reputation)Distinguished Member (6.3K reputation)Distinguished Member (6.3K reputation)Distinguished Member (6.3K reputation)Distinguished Member (6.3K reputation)Distinguished Member (6.3K reputation)Distinguished Member (6.3K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Yesterday
Posts: 2.0K, Visits: 7.8K
Hey folks. This is actually true for any applet in Animation tab (Edit Motion Layer, Face key.. etc). Talking about Character to extend the scope of the issue.
But I wonder if it is intentional for one reason or another.
Because if you fire any Animation applet first, Iray Preview and Render buttons are grayed out (thus preventing Iray render).
The only difference I see between "Edit Motion Layer", "Face key".. etc and "Morph Animator", is that the latter, if closed would still not update the Preview, while all others would
(but this should not matter much since it does not update live while applet is still opened for any of those in the first place).




Edited
Last Year by 4u2ges
justaviking
justaviking
Posted Last Year
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)Distinguished Member (16.4K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Yesterday
Posts: 7.9K, Visits: 24.7K
Good observation, Gurgen.

I had noticed the grayed-out Iray Preview button when using the "Edit Motion" panel, but didn't connect the dots to the Morph Animator panel.

Yes, I can imagine this being by design for performance rasons.  If so, hopefully Reallusion will confirm it.  But having said that, if you make changes, is seems like the Preview window should update at least when I close it.  Might need to think about that one some more.



iClone 7... Character Creator... Substance Designer/Painter... Blender... Audacity...
Desktop (homebuilt) - Windows 7, i7-3770k CPU, GTX 1080 GPU (8GB), 16GB RAM, Asus P8Z77-V Pro motherboard, 500 GB SSD, terabytes of disk space, dual  monitors.
Laptop - Windows 10, MSI GS63VR STEALTH-252, 16GB RAM, GTX 1060 (6GB), 256GB SSD and 1TB HDD

eli@goget
eli@goget
Posted Last Year
View Quick Profile
New Member

New Member (47 reputation)New Member (47 reputation)New Member (47 reputation)New Member (47 reputation)New Member (47 reputation)New Member (47 reputation)New Member (47 reputation)New Member (47 reputation)New Member (47 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: Last Year
Posts: 2, Visits: 15
hello folks!...i am running iclone 7.61 and its not showing my project in the viewport but it does show through iray renderer...it seems its not using the GPU...my pc has an NVIDIA RTX 2080 (8 GB), INTEL CORE I7-9700KF CPU with 64gb of RAM...Please kindly assist with this problem.thank you
Attachments
Capture.PNG (10 views, 333.00 KB)



Reading This Topic