Profile Picture

Application Memory Freeze CTA3

Posted By domenic.pisano 3 Years Ago
You don't have permission to rate!
Author
Message
domenic.pisano
Problem.png
domenic.pisano
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Junior Member

Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 8 Months Ago
Posts: 6, Visits: 55
Getting a "Application has run out of memory" freeze when exporting video from CTA3 Pro.  Activity monitor says CTA3 is using 8GB of memory or so.  Installed the MAC patch as well, no help.  Never had this problem with CTA2.  Anyone else have this problem and/or have a solution?


(Retina, 13-inch, Mid 2014)
2.8 GHz Intel Core i5

8 GB 1600 MHz DDR3

Intel Iris 1536 MB

Kevin.S
Kevin.S
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (7.9K reputation)Distinguished Member (7.9K reputation)Distinguished Member (7.9K reputation)Distinguished Member (7.9K reputation)Distinguished Member (7.9K reputation)Distinguished Member (7.9K reputation)Distinguished Member (7.9K reputation)Distinguished Member (7.9K reputation)Distinguished Member (7.9K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 4 hours ago
Posts: 1.2K, Visits: 55.1K
Remember the operating system uses some of that memory, the program uses some of that memory, and what ever you are doing is using memory also







Freelance Artist Kevin.S



https://forum.reallusion.com/uploads/images/50ba54fb-aaf8-4579-84ff-50a4.png https://forum.reallusion.com/uploads/images/57cedd8e-58c4-42ce-b2f4-9646.png  

Email: animatemyart@gmail.com - Web Site:  www.animatemyart.com
Edited
3 Years Ago by kevin.S
colour
colour
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 4 Months Ago
Posts: 5.2K, Visits: 8.1K
domenic.pisano (12/2/2016)
Getting a "Application has run out of memory" freeze when exporting video from CTA3 Pro.  Activity monitor says CTA3 is using 8GB of memory or so.  Installed the MAC patch as well, no help.  Never had this problem with CTA2.  Anyone else have this problem and/or have a solution?


(Retina, 13-inch, Mid 2014)
2.8 GHz Intel Core i5

8 GB 1600 MHz DDR3

Intel Iris 1536 MB



I'm using iClone 5 that has higher RAM requirement than CTA, with 6GB RAM .

See Screenshot for RAM usage without iC5 Project Open , 28%usage. See Screenshot with iC5 Project Open, that has a lot of stuff in it. 52% usage.  
IMO you have sufficient RAM, to Run CTA. 
RAM usage depends upon the number of Running Processes & their size.

Do a before & after Taskmanager comparison, as I've done & see what you get,. Post Images.

https://forum.reallusion.com/uploads/images/21222afd-7435-4e88-9bc6-7684.jpghttps://forum.reallusion.com/uploads/images/d63cc1a6-8a1a-4c41-9508-25ad.jpghttps://forum.reallusion.com/uploads/images/d0968c8b-087f-4348-927c-2c3c.jpg


-----------------------------------------------------------------------------------------

      REALLUSION FORUM ANNUAL PINHEAD COMMUNITY PROJECTS.

       New Pinhead Website & Project to be announced in September 2015

-----------------------------------------------------------------------------------------


 


domenic.pisano
domenic.pisano
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Junior Member

Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 8 Months Ago
Posts: 6, Visits: 55
Thanks for the reply. Here are screenshots of memory and CPU use before CTA3 is opened and while it is exporting a video.  
https://forum.reallusion.com/uploads/images/6e16124c-fcb1-42d3-8a12-c954.pnghttps://forum.reallusion.com/uploads/images/7638f1cd-f2d2-4fe6-b250-0369.pnghttps://forum.reallusion.com/uploads/images/d54ca90e-8cea-4693-9e19-ab36.pnghttps://forum.reallusion.com/uploads/images/6a9bc0f8-496f-4cd5-a066-173d.png
colour
colour
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)Distinguished Member (9.9K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 4 Months Ago
Posts: 5.2K, Visits: 8.1K
My Screenshots show with System Idle (0% CPU usage). 28% RAM usage without iClone loaded into RAM. 51% with. iClone loaded 1.3 GB RAM, which I'd expect to rise, when Exporting

Your Screenshots show approx 50% RAM usage, without CT loaded into RAM. .So there's a big difference & you have additional 2GB RAM.  Approx 80% with CT loaded & Exporting. CT's Memory usage exceeds the Total Memory usage, which is less than Total Memory available. So, the figures don't add-up. Either way, CT seems to be using more RAM than it should,  IMO..  Kernel Task is consuming 1GB RAM, but I think that's irrelevant to the prob.

Jeff Little is the Forum's CT Expert. Send him a PM. Good luck.Smile.  .


-----------------------------------------------------------------------------------------

      REALLUSION FORUM ANNUAL PINHEAD COMMUNITY PROJECTS.

       New Pinhead Website & Project to be announced in September 2015

-----------------------------------------------------------------------------------------


 


animagic
animagic
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (20.4K reputation)Distinguished Member (20.4K reputation)Distinguished Member (20.4K reputation)Distinguished Member (20.4K reputation)Distinguished Member (20.4K reputation)Distinguished Member (20.4K reputation)Distinguished Member (20.4K reputation)Distinguished Member (20.4K reputation)Distinguished Member (20.4K reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 5 hours ago
Posts: 11.8K, Visits: 20.5K
It would also be good to know the memory usage when the CTA 3 project is loaded before exporting. My suspicion is a memory leak of some sort where the memory increases with each frame exported without ever being released. In the graph in your second screenshot you can see the memory usage slowly going up, which shouldn't really happen.



https://forum.reallusion.com/uploads/images/1a09220f-ab50-42ac-ad1a-33ec.pnghttps://forum.reallusion.com/Uploads/Images/d14339d0-cd32-4b35-88f9-40a0.png


domenic.pisano
domenic.pisano
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Junior Member

Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 8 Months Ago
Posts: 6, Visits: 55
That makes sense because it renders MUCH faster than CTA2 but when it gets into higher frame counts (over 500) it runs out of memory. I was able to render 9000+ frame videos in CTA2 without any problem. Don't know why it's doing what it is doing.
domenic.pisano
domenic.pisano
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Junior Member

Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)Junior Member (218 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 8 Months Ago
Posts: 6, Visits: 55
Seeing a MAJOR difference in memory use for export between CTA2 & CTA3.  I exported the same file with the same settings with CTA 2 and then with CTA 3.  See the screenshots below.  Eventually the CTA3 version will use up the RAM on my computer while CTA 2 exports fine. https://forum.reallusion.com/uploads/images/4c569dd0-522f-4264-bed9-7473.pnghttps://forum.reallusion.com/uploads/images/30ad978f-39f0-44c0-9e48-b796.png
Peter (RL)
Peter (RL)
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)

Group: Administrators
Last Active: 5 hours ago
Posts: 16.7K, Visits: 25.3K
domenic.pisano (12/2/2016)
Getting a "Application has run out of memory" freeze when exporting video from CTA3 Pro.  Activity monitor says CTA3 is using 8GB of memory or so.  Installed the MAC patch as well, no help.  Never had this problem with CTA2.  Anyone else have this problem and/or have a solution?


(Retina, 13-inch, Mid 2014)
2.8 GHz Intel Core i5

8 GB 1600 MHz DDR3

Intel Iris 1536 MB



Hi..

Sorry to hear you are encountering problems when exporting.

Please do remember to post any issues you may be having in the Feedback Tracker and not just here on the forum. Our Dev and QA teams monitor the Feedback Tracker regularly but not always the forum so it is important the Feedback Tracker is used to make sure the issue gets looked at promptly.

Alternatively for urgent issues please contact our Technical Support department below. They will work with you to get the problem resolved as quickly as possible.

http://www.reallusion.com/CustomerSupport/UserEx/QForm.aspx

Thanks.


                                                                

Peter
Forum Administrator

www.reallusion.com


Peter (RL)
Peter (RL)
Posted 3 Years Ago
View Quick Profile
Distinguished Member

Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)Distinguished Member (57.0K reputation)

Group: Administrators
Last Active: 5 hours ago
Posts: 16.7K, Visits: 25.3K
Some good news regarding this issue.

We have found the problem that is affecting Mac users and this should be corrected in the 3.02 update due very soon now. Smile

                                                                

Peter
Forum Administrator

www.reallusion.com





Reading This Topic